Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

"Noma" - Ένα Ξεχωριστό Έστιατόριο

Η αγάπη μου για το καλό, νόστιμο και ξεχωριστό φαγητό είναι δεδομένη. Αποτελεί μία απόλαυση που έχει κυρίαρχο ρόλο στη διασκέδαση μου και ταιριάζει απόλυτα με την νοοτροπία και τα ενδιαφέροντά μου. Δεν ξεστομίζω την λέξη "Γαστρονομία" γιατί έχει τόσο εμπορευματοποιηθεί, με κύρια χαρακτηριστικά τον "σνομπισμό" και τον "ελιτισμό". Μου αρέσει να πηγαίνω σε "Gourmet" εστιατόρια αλλά δεν θέλω να χαρακτηριστώ "γκουρμεδιάρης".
Μεγάλη και θετική εντύπωση μου είχε κάνει το εστιατόριο "Noma" στην Δανία. Κατατάχθηκε στην πρώτη θέση των καλύτερων εστιατορίων στον Κόσμο για το έτος 2010. Η γαστρονομική φιλοσοφία, η σοβαρότητα και σεμνότητα του ιδιοκτήτη- Σεφ René Redzepi (πιτσιρικάς τότε) με είχε εντυπωσιάσει. Μάλιστα ασχολήθηκα μαζί του με ανάρτηση σε παλαιότερη Ιστοσελίδα, με σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπίας", το οποίο και παραθέτω.

"Noma" - Το Κορυφαίο Εστιατόριο για το 2010
Σαν το καλύτερο εστιατόριο για το 2010 ψηφίστηκε από τους "ειδικούς" το Δανέζικο "Noma" που έχει σαν σεφ Αλβανοσκοπιανό επιχειρηματία! Είναι γνωστό σε όλους ότι η "υψηλή γαστρονομία" είναι όπως και η "υψηλή ραπτική".
Εντυπωσιακή, ανατρεπτική, ακραία αλλά ένα πιάτο στο "El Bulli" είναι όπως ένα ταγιεράκι του "Dior". Πολύ φασαρία για το τίποτα! Η Βιομηχανία της Κατανάλωσης και ο "ελιτισμός" αντικαθιστούν την πραγματική γαστρονομία.
Αν θέλετε να διαβάσετε το άρθρο κάντε "κλικ" στην εικόνα.

Το Παλαιό "Noma": ήταν, αναμφίβολα, ένα από τα πιο σημαντικά εστιατόρια της γενιάς του. Με το φαγητό του, ο René Redzepi ανέπτυξε ένα νέο είδος κουζίνας. Η νέα σκανδιναβική μαγειρική κοιτάζει πίσω και βασίζεται στην Παράδοση, για να βαδίσει μπροστά σε μία νέα γαστρονομική εμπειρία. Στηρίζεται στην φυσική επιλογή και στην εποχικότητα και ποιότητα των προϊόντων, για να εξερευνήσει και να παρουσιάσει νέες γεύσεις χωρίς ψήγματα "ελιτισμού". Η οραματιστική προσέγγιση του Σεφ René Redzepi μέσω μινιμαλιστικών πιάτων με επίκεντρο τα συστατικά κέρδισε την πρώτη διάκριση του "Noma" με τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου του κόσμου για τέσσερα χρόνια: 2010, 2011, 2012 και 2014.


Το Νέο "Noma": Ο Σεφ Redzepi έκλεισε το πρωτότυπο Noma τον Φεβρουάριο του 2017. Μετακόμισε το εστιατόριο από τη γειτονιά Christianhavn της Κοπεγχάγης, σε ένα πιο ευρύχωρο οικόπεδο στο καλλιτεχνικό νησί Refshalevej, με τα εγκαίνια και την πρώτη παρεχόμενη υπηρεσία γεύσης του νέου εστιατορίου να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2018. Σύμφωνα με τους καλύτερους κανόνες , το νέο Noma είναι ένα ξεχωριστό εστιατόριο από την αρχική του θέση και, ως εκ τούτου, κερδίζει το υψηλότερο βραβείο νέας συμμετοχής που έκανε το ντεμπούτο του στη λίστα του έτους 2019 με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης. Το εστιατόριο έχει μία τελείως διαφορετική φιλοσοφία αφού προσπαθεί να συνδυάσει την αισθητική του χώρου και του φαγητού, με την πλήρη ταύτιση και αρμονία με το φυσικό περιβάλλον. Δημιούργησε ένα εστιατόριο "Natura", πραγματικά ελκυστικό.


Ένα Ενδιαφέρον Βίντεο

Ο Σεφ René Redzepi, μέσα απ΄ένα όμορφο αφιέρωμα - συνέντευξη παρουσιάζει και εξηγεί την "γαστρονομική φιλοσοφία" του. Σοβαρός, εντυπωσιακός, σεμνός και εξαιρετικά συμπαθής. Η ηρεμία και η καλαισθησία του, έχουν και τον αντίστοιχο αντίκτυπο στις γευστικές δημιουργίες του. Ένα πραγματικά ενδιαφέον βίντεο. (Σημείωση: Στο Βίντεο παρουσιάζεται σαν γιός μετανάστη από την "Μακεδονία". Οι Σκοπιανοί και πριν και μετά την "Συμφωνία των Πρεσπών" έχουν κερδίσει το παιχνίδι.)

Ένα μινιμαλιστικό μενού
Για να μεταφερθείτε και να συνθεθείτε με την ιστοσελίδα του εστιατορίου "Noma" πατείστε το παρακάτω κουμπί.

ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Η ανάγκη για επικοινωνία γέννησε την ιδέα για την δημιουργία ενός Ιστοχώρου, μέσα από την δυνατότητα που προσφέρει απλόχερα το Διαδίκτυο.
Αποτελεί μόνο ένα μέσο να εκφράσω, να αποτυπώσω και να κοινοποιήσω μερικές σκέψεις, ενδιαφέροντα και προβληματισμούς μου.
Αχιλλέας

"Η Αποκατάσταση" - Κατερίνα Γώγου

Σκοτεινά Πάθη

Δεν πολεμούμε τα σκοτεινά μας πάθη με νηφάλια, αναιμικιά, ουδέτερη, πάνω από τα πάθη αρετή. Παρά με άλλα σφοδρότερα πάθη. Αφήνουμε τη θύρα μας ανοιχτή στην αμαρτία.
Δε βουλώνουμε τ' αφτιά μας να μην ακούσουμε τις Σειρήνες. Δε δενόμαστε από φόβο στο κατάρτι μιας μεγάλης Ιδέας, μήτε παρατούμε το καράβι και χανόμαστε γρικώντας, φιλώντας τίς Σειρήνες.
Παρά εξακολουθούμε την πορεία μας, αρπάζουμε και ρίχνουμε τις Σειρήνες στο καράβι μας και ταξιδεύουν κι αυτές μαζί μας.

"Ασκητική" - Νίκος Καζαντζάκης

Back to TOP  

Back to TOP